Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Józefa Marcińca 

ul. Zamkowa 1, 63-720 Koźmin Wielkopolski 

 tel: 62-721 68 28 e-mail: sekretariat@zspkozmin.pl

Szkolenie BHP przed praktykami 

Dnia 09 grudnia 2016 r. w klasach drugich technikum w zawodzie technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i technik agrobiznesu odbyły się szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie dla uczniów i ich rodziców jako właścicieli gospodarstw rolnych, w których odbędą się praktyki zawodowe. Szkolenie zostało przeprowadzone przez pracowników KRUS: Pana Henryka Prokopczuka i Panią Barbarę Winsze i przedstawiciela PIP w Ostrowie Wlkp. Pana Andrzeja Zalewskiego. W czasie szkoleń przedstawiciele placówek Oddziału Państwowej Inspekcji Pracy w Ostrowie Wlkp. oraz KRUS przedstawili tematykę dotyczącą regulacji prawnych dotyczących odbywania praktyk zawodowych w gospodarstwach rolniczych oraz zasady bhp i ergonomii w pracach rolniczych. Omówiono działanie czynników szkodliwych, źródła hałasu, wibracji, czy zapylenia występujące przy pracach w rolnictwie i ich skutki dla zdrowia. Przedstawiono także wyniki pomiarów m. in. natężenia hałasu i wibracji o działaniu ogólnym w czasie pracy ciągników zagregowanych z maszynami uprawowymi, natężenia hałasu i wibracji przenoszonych przez kończyny górne podczas cięcia drewna przy użyciu pilarki tarczowej, pilarki łańcuchowej spalinowej i podczas cięcia elementów metalowych przy użyciu szlifierki kątowej. Rolnicy i uczniowie zostali także zapoznani z działaniami profilaktycznymi możliwymi do podjęcia przez rolnika w celu ograniczenia bądź eliminacji ich szkodliwego wpływu na organizm. Tematyka zajęć obejmowała także zagadnienia bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze zwierząt, zagadnienia ochrony przeciwpożarowej w gospodarstwie rolnym oraz bezpieczeństwa pracy przy eksploatacji instalacji i urządzeń elektrycznych.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy wykazali się znajomością tematu poprzez rozwiązanie testu, a najlepsi otrzymali cenne nagrody.
Było to pierwsze szkolenie z cyklu przygotowania do praktyk zawodowych. Drugie odbędzie się w lutym 2015r.

Marcin Borowczyk i Karol Ratajczyk